Затруднено концентриране при възрастни

Забравени срещи, разсеяни по време на среща, твърде много информация – проблемите с концентрацията могат да се превърнат в изпитание за възрастните. Но има какво да се направи по този въпрос

Не знам къде ми е главата

Тези, които могат да се концентрират, са в състояние да се събират вътрешно, да фокусират всички сили върху определена цел и да игнорират външните смущения. Възрастен човек може да се концентрира поне 60 до 90 минути наведнъж. След това вниманието намалява. Съвсем нормално е понякога да успявате да се концентрирате по-добре, а понякога не толкова добре. Обикновено след кратка почивка ще можете отново да се съсредоточите. От друга страна при хората, на които липсва фокус, трудностите в концентрацията се натрупват или продължават по-дълго. Освен професионални проблеми, това често води и до затруднения в ежедневието.

Проблеми с концентрацията – безвредни или не?

Има редица възможни причини, когато възрастните имат затруднения с концентрацията. Някои са безвредни и временни, други изискват медицински съвет.

Възможните, безвредни причини за затруднено концентриране са:

  • Сред честите причини са вътрешен и външен стрес. Вътрешният стрес може да възникне от прекомерно напрежение, притеснения, емоционални проблеми, прегаряне или липса на мотивация. Външните стресови фактори включват шум, отвличане на вниманието от телефон, имейл, социални медии или колеги.
  • Липсата на упражнения води до лошо кръвообращение и по този начин до по-лошо снабдяване на тялото и мозъка с кислород.
  • Небалансираното хранене води до недостатъчно снабдяване на мозъка с жизненоважни компоненти. Това оказва влияние върху когнитивните способности, а оттам и върху способността за концентрация.
  • Недостатъчният прием на течности също може да наруши концентрацията.
  • Липсата на сън и почивка могат да доведат до проблеми с концентрацията.
  • Твърде многото време прекарано пред телевизора или компютъра също може да причини затруднения в концентрацията не само при деца, но и при възрастни.
  • Здравословни проблеми като болка, проблеми с щитовидната жлеза, хормонални промени или лекарства също могат да затруднят концентрацията.

Проблемите с концентрацията ще преминат, когато се отстранят причините, отговорни за това. В случай на продължителна, постоянна липса на концентрация, може да е налице и разстройство с дефицит на вниманието / разстройство на хиперактивността (ADHD). В този случай трябва да се потърси лекар.

Признаци на лоша концентрация

Ако имате проблеми с концентрацията за дълго време, можем да  говорим за така наречената лоша концентрация. Производителността и ефективността намаляват. Засегнатите хора забравят да направят някои неща или, за да изпълнят задачите си им отнема значително повече време. Те се разсейват по-лесно и не могат да блокират фоновите шумове като уличен шум или телефонни обаждания и разговори на колеги. Разбирането при четене също е затруднено, защото не успяват да се концентрират върху съдържанието. Това обикновено изисква подкрепата на лекар.

Помощ при проблеми с концентрацията

Проблемите с концентрацията засягат както професионалния, така и личния живот. Те се появяват често или за дълъг период от време. Понякога дори незначителни промени в начина на живот могат да са достатъчни, за да се увеличи способността за концентрация.

Средства за повишаване на концентрацията: хранене

Способността за концентрация може да се подобри отвътре. Основата е балансирана диета, богата на витамини и минерали. Тя включва зеленчуци, плодове и пълнозърнести храни. Висококачествените масла и мазнини с висок процент полиненаситени мастни киселини са истинска „храна за мозъка“.

Ето защо мазните морски риби например трябва да са на масата по-често, тъй като съдържат омега-3 мастните киселини ейкозапентаенова киселина (EPA) и докозахексаенова киселина (DHA). Освен това хранителните добавки с високо съдържание на EPA и DHA могат да допринесат за адекватно снабдяване на организма с тях.

Освен това трябва да се пият достатъчно течности и да се избягват кофеин, алкохол и успокоителни или стимуланти. Познатата дневна рутина, достатъчнияо сън, редовните упражнения и ограничаването на медиите и на външните стимули също повишават концентрацията.

Укрепване на концентрацията чрез релаксация

За да повишите концентрацията, е необходимо да се отърсите от стреса и напрежението, които могат да бъдат облекчени чрез релаксация. За това има различни техники, като медитация, йога и прогресивна мускулна релаксация. Разходките в гората също имат релаксиращ и стимулиращ концентрацията ефект.

Увеличете концентрацията и производителността

На работното място е особено важно да останете фокусирани и следователно продуктивни. Това много често може да се постигне с малки промени, които включват приоритизиране на задачите и премахване на разсейващите елементи. Добра практика е заглушаване звука на социланите медии или входящите съобщения от имейл. Честите почивки ви помагат да избегнете стреса и имат положителен ефект върху представянето ви.