Обучение за концентрация

Способността за концентрация не е константа. Тя зависи от много фактори и непрекъснато се променя. Добрата новина е, че с индивидуални програми с упражнения за повишаване на вниманието и концентрацията, тя може да бъде тренирана целенасочено във всяка възрастова група.

Упражнения за насърчаване на концентрацията

Проблемите с концентрацията не засягат само учениците, но и възрастните. Пълната концентрация върху определени задачи или дейности може да бъде изтощителна. Липсата на концентрация може да бъде преодоляна с целенасочена програма. В зависимост от възрастта, темперамента или предпочитанията, активните игри, игрите стимулиращи паметта и пъзелите, игрите с думи и числа, рисуването могат да подобрят концентрацията. Релаксиращи упражнения като медитация, йога или просто отдаване на фантазиите, също са подходящи за тази цел, както за възрастни, така и за деца.

Упражнения за концентрация чрез игра за деца

Децата от всички възрасти обичат да спортуват на чист въздух. Упражненията на открито и сред природата насърчават тяхната двигателна координация. Това има положителни ефекти върху мозъка. Движението насърчава образуването на нови нервни пътища. Играта сред природата предлага възможност за откриване на нови неща. Също така има данни за връзката между по-добрата памет и стимулирането ѝ с пъзели, които могат да увеличат и концентрацията.

Тъй като много деца изпитват затруднения да седят за дълго на едно място, е полезно да се комбинират физическите упражнения и ученето. Упражненията за концентрация под формата на игра са джогинг за мозъка. Те стимулират паметта, наблюдението и концентрацията. Също така тренират пространственото мислене и креативността. Релаксиращите практики пък насърчават спокойствието и осъзнаването на тялото. За да мотивират децата, но не и да ги отчайват, упражненията трябва да са подходящи за съответната възрастова група. Всички упражнения могат да бъдат допълнени и разширени със собствени идеи.

Упражнения 5-7 години
ИЗТЕГЛЯНЕ
Упражнения 8-10 години
ИЗТЕГЛЯНЕ
Упражнения 11-13 години
ИЗТЕГЛЯНЕ
Подобри концентрацията при възрастни

Съществуват упражнения за подобряване на когнитивните показатели и по този начин повишаване на концентрацията и при възрастни. Не без основание се споменават така наречените мозъчни стимулатори. Мозъкът също може да се тренира подобно на мускул.

Има лесни и трудни цифрови и езикови пъзели, упражнения за завъртане с геометрични фигури и кубчета или сложни картинни пъзели. Някои задачи изискват въображение, други изискват мислене извън рамките. Част от упражненията са насочени към по-добра синхронизация на двете половини на мозъка и по този начин дават възможност за по-добра мисловна дейност. Това включва упражняването на умения като балансиране и жонглиране, писане с другата, нетренирана ръка или ходене назад. Необходимо е да се прилага редовно обучение насърчаващо способността за концентрация.

Упражнения за концентрация за амбициозни малки и големи

Концентрацията и вниманието могат да бъдат насърчени със специални малки упражнения.

Тренирайте вниманието си сега!

Упражнения 5-7 години
ИЗТЕГЛЯНЕ