Омега-3 мастни киселини и влиянието върху мозъчната функция

Концентрация, реакции, емоции: мозъкът ни прави най-удивителни неща всеки ден в училище, по време на спорт или с приятели и семейство. Но какво е добро за мозъка? Нашите мозъчни клетки се нуждаят от достатъчно кислород, течности и енергия, за да постигнат върхови резултати от ранна до напреднала възраст. Достатъчното количество омега-3 мастни киселини също е от решаващо значение.

Омега-3 мастни киселини – от съществено значение за здравето
csm_esprico_esprico_1x1_1024x574
Esprico® с омега-3 мастни киселини за повече концентрация
Купи сега
Омега-3 мастните киселини DHA и EPA

Човешкият мозък тежи по-малко от 1500 грама. Въпреки това, той консумира около 20% от енергията на тялото ни. Състои се от милиарди нервни клетки. И удивително, той е съставен предимно от мазнини. Омега мастните киселини са незаменими градивни елементи за неговата структура и функция. Докозахексаеновата киселина (DHA) съставлява 40% от общите мастни киселини в мозъка. Подобно на ейкозапентаеновата киселина (EPA), тя е една от най- важните омега-3 мастните киселини. Двете са по-известни със своите съкращения: DHA и EPA.

Омега 3 полезна ли е за мозъка?

Омега мастните киселини се съхраняват в мозъка на плода още по време на бременността – решаващ процес за неговото развитиe. При раждането много нервни клетки вече присъстват в мозъка. Но той постоянно се развива. В предучилищна и начална училищна възраст продължаващата еволюция засяга главно мозъчната кора. На около шестгодишна възраст децата претърпяват скок в развитието на логиката и аритметиката, както и огромен скок по отношение на речта. За да могат постоянните промени в мозъка да протичат безпроблемно, са необходими достатъчно хранителни вещества – включително омега-3 мастни киселини.

Част от всички мозъчни клетки: омега-3 мастни киселини

Омега-3 мастните киселини са незаменима част от обвивката, която обгражда всяка мозъчна клетка. Те гарантират, че тази обвивка се запазва гъвкава. Основна задача: само с еластична клетъчна мембрана нервните клетки могат оптимално да предават сигнали, да се свързват с други клетки и да обменят информация. Омега мастните киселини формират основата, за да можем да мислим и разбираме гладко – от разпознаване до запомняне, от творчество до концентрация.

Задоволете нуждите чрез диета или капсули с рибено масло

Ако искате да подпомогнете мозъчната функция, трябва да следите за необходимостта от омега-3 мастни киселини. Вярно е, че собствените нужди на тялото могат да бъдат задоволени от балансирано меню. Въпреки това, мазните риби, съдържащи омега-3, рядко попадат в чинията. Толкова популярните сред децата рибни пръчици не са добър източник на омега-3 мастни киселини – те често се състоят от постно рибно филе и съдържат малко рибено масло.

Това прави още по-важно осигуряването на необходимите количества. Ако само диетата не осигурява достатъчно омега-3 мастни киселини, се препоръчват капсули или сашета с омега-3 рибено масло – практична добавка за задоволяване на нуждите на тялото.