5 практични съвета за добро поведение на детето

Човек се учи цял живот, но всички знаем израза „Първите седем са най-важни“. И наистина първите години от живота на детето са ключови, за това то да усвои ценни социални умения и добро поведение. Като родител вие играете изключително важна роля, тъй като от вас зависи постоянно да насочвате детето, за да стане то подкрепящ, грижовен и независим индивид. А това може да се каже, че е сред най-трудните задачи на един родител.

Ето защо сме ви подготвили няколко практически насоки, които да ви помогнат в това отговорно начинание.

Създаване и следване на рутина

Осигуряването и поддържането на известна структура на деня помага на детето и не само, да се чувства по-спокойно, защото знае какво да очаква. Това може да изглежда невъзможно в моменти на хаос или криза, но рутината може да бъде изградена от прости на глед дейности, като например да се опитате да се храните, събуждате и лягате по едно и също време. А когато рутината бъде прекъсната, опитайте се да бъдете гъвкави и мили към себе си и детето. Пуснете се по течението и се върнете в правилния път, когато можете. Помнете всеки следващ ден е ново начало.

Бъдете модел за подражание

Децата са като гъби, които попиват всичко, което виждат. Вашето дете ви наблюдава и това, което правите, често е много по-важно от това, което казвате. Не подценявайте силата на вашето влияние. Вие сте най-важният учител на вашето дете и то се учи, гледайки ви. Ако детето ви види как спокойно изразявате чувствата си, грижите се за себе си и избирате битките си, то ще се научи да прави същото.

Хвалете доброто поведение

Покажете на детето, че доброто поведение е най-добрият начин да привлече вниманието ви. Когато детето ви направи нещо добро, не пропускайте да го похвалите веднага. Децата са по-склонни да повторят доброто поведение, когато получат положително внимание за него. Същото важи и за партньора ви и другите възрастни членове на семейството! Всички сме по-склонни да повторим определено поведение, когато някой ни хвали за него. Ето защо не се колебайте да говорите и да споделите признателността и благодарността си за това, което някой друг прави.

Отделете време да поговорите за чувствата си

Когато ни е трудно да изразим себе си с думи, ние сме склонни да покажем на другите как се чувстваме с поведението си.

Можете да помогнете не само на детето, но и на всички във семейството, да изразят чувствата си чрез:

  • Задаване на отворени въпроси.
  • Слушане и повтаряне на това, което чувате, без изразяване на мнение.
  • Уверете детето, че чувствата му са нормални и логични.
  • Опитвайки се да не отхвърляте или омаловажавате чувства.
  • Превърнете в норма разговорите за чувства.
Практикувайте здравословни навици.

Липсата на активност, липсата на достатъчно сън или лошото хранене могат да доведат до капризни, гладни деца (и възрастни). От друга страна, получаването на необходимата активност, сън и хранителни вещества ни помага да се чувстваме по-балансирани емоционално.

Ето няколко прости начина да практикувате здравословни навици със семейството си:

  • Сън: Изключете електрониката поне един час преди лягане и дръжте екраните далеч от спалните. Избършете праха от старинните си будилници, ако трябва.
  • Хранене: Вашата работа като родител е да осигурите здравословни възможности за детето, така че те да му предоставят всички необходими и важни за неговото развитие хранителни микронутриенти. Сред едни от най-важните за емоционалното и психологично развитие, а и не само, хранителни вещества са омега-3 ненаситените мастни киселини. Те играят съществена роля в структурата и развитието на мозъчната функция, но не се синтезират от организма, ето защото трябва да бъдат набавени чрез диетата. Затова можете да разчитате на Есприко, който е специално разработен, за да бъде лесно и напълно усвоен от детския организъм, като в същото време задоволява неговите дневни нужди от важни и незаменими вещества. Освен това Есприко ще ви помогне да намалите напрежението по време на хранене и да се опитате да се насладите на времето заедно, вместо да се борите колко и какво яде (или не) детето.
  • Физическа активност: Направете активността част от вашата рутина. Създайте си навика да правите семейни разходки след вечеря или да започвате деня с йога – има много видео курсове, които можете да намерите онлайн. Физическата активност не само подобрява настроението, физическото и здравословното състояние, но и помага за по-добър сън нощем.