Какво представляват омега-3 мастните киселини?

Ненаситените омега-3 мастни киселини са жизненоважни за нашето тяло. Те също така се наричат незаменими мастни киселини. За разлика от наситените, нашият организъм не може сам да произвежда ненаситените омега мастни киселини. Следователно трябва да покриваме нуждите си от тях чрез храна – от ранна до напреднала възраст.

Важни омега-3 мастни киселини са ейкозапентаеновата киселина (EPA) и докозахексаеновата киселина (DHA). Те се намират главно в мазните риби, поради което се наричат и морски омега-3 мастни киселини. Има и омега-3 мастни киселини от растителен произход – такава алфа-линоленовата киселина.

Морска омега-3: EPA и DHA от масло от морски риби

Маслото от морска студеноводна риба като сьомга, скумрия, сардини или риба тон съдържа особено голямо количество EPA и DHA, тъй като рибите абсорбират омега-3 мастните киселини чрез крил и микроводорасли и ги съхраняват в мастната си тъкан.

Растителни омега мастни киселини: трябва да се преобразуват

Растителните източници на омега-3 мастни киселини са ленено масло, рапично масло и орехово масло. Тези масла обаче съдържат алфа-линоленова киселина (ALA) – омега-3 мастна киселина, която тялото ни е необходимо да преработи и превърне в  есенциалните EPA и DHA. Само малка част, около 5% до 10% от тези омега-3 мастни киселини, успешно се преобразуват. Следователно нуждата от омега-3 мастни киселини трудно може да бъде покрита само от такива от растителен произход.

За какво е полезно омега-3 рибеното масло?

Определено количество омега-3 мастни киселини е необходимо на тяло ни, за много от процесите протичащи в него. Тези омега-3 мастни киселини са важни за адекватно функционираща имунна система, имат защитна функция за кръвоносните съдове и нервите. В допълнение, Омега мастната киселина DHA допринася, както за развитието на зрението, така и за поддържането му. И това е разбираемо, тъй като омега мастните киселини са основен компонент на зрителните клетки и ретината.

Нашият мозък също се състои в голяма степен от ненаситени мастни киселини, поради което омега-3 мастните киселини играят съществена роля в структурата и развитието на мозъчната функция. Тук може да разберете какво общо има омега-3 с мозъка ни.

Омега-3 капсули с мастни киселини като хранителна добавка

Малко са храните, които съдържат големи количества омега мастни киселини. Поради тази причина за много хора е трудно да задоволят ежедневните нужди на организма си единствено чрез храна. В такива случаи хранителните добавки могат да осигурят целенасочена подкрепа.

При избора на омега-3 капсули или сашета с мастни киселини е важно да се гарантира, че съществува балансирано съотношение между ейкозапентаенова киселина (EPA) и докозахексаенова киселина (DHA). Някои хранителни добавки съдържат комбинация от омега-3 и омега-6 с добавени магнезий и цинк. По този начин с приема на един вид добавка може да се гарантират необходимите мозъчно активни хранителни вещества.